Tukikoira
Pallo

TUKIKOIRA ON IHMISEN MONIPUOLINEN APURI.

Jobs for Dogs auttaa koiranomistajaa esimerkiksi kuulokoiran ja diabeetikon tai epileptikon tukikoiran kouluttamisessa. Koulutusta toteutetaan myös yhteistyössä Suomen kuulo- ja tukikoirayhdistyksen kanssa. Yhdistyksen kautta valmistuva koira saa virallisen hyötykoiran statuksen, jolloin sillä on oikeus kulkea työliivissä käyttäjänsä mukana kaikkialla, myös ruokakaupoissa. Ennen sitä koiran tulee suorittaa ympäristötesti ja ohjaajan osallistua yhdistyksen järjestämiin koulutusviikonloppuihin.
Tiedustelut:

kuulokoiralogo

DIABEETIKON JA EPILEPTIKON TUKIKOIRA

Diabeetikon tukikoira on koulutettu tunnistamaan ihmisen verensokerin vaihteluita. Haistaessaan verensokerin muutoksen koira ilmaisee sen ihmiselle käytöksellä, joka sille on erikseen koulutettu.
Epileptikon tukikoira on koulutettu tunnistamaan ja ilmaisemaan omistajansa lähestyvän epilepsiakohtauksen, jolloin ihminen ehtii siirtyä turvalliseen paikkaan ennen kohtauksen alkamista.
Molempien tukikoirien työskentely perustuu ihmisen hengityksestä välittyvän poikkeavan hajun tunnistamiseen ja sen ilmaisemiseen.

Tukikoirat

Koulutuksen eteneminen

Opetamme koiranomistajaa kouluttamaan omasta koirastaan itselleen tai perheenjäsenelleen tukikoiran omahoidon tueksi. Koiran koulutussuunnitelma on aina koirakkokohtainen.

Suosittelemme tapaamista jo ennen pennun saapumista kotiin, jos se on mahdollista. Tarvittaessa opastamme myös sopivan rodun- ja yksilön valinnassa. Paras lopputulos saadaan, kun koulutus tähtää tukikoiran työhön pennusta lähtien, mutta koulutus sopii myös aikuisille koirille. Pennun kouluttaminen tukikoiraksi kestää noin 1,5 - 2 vuotta. Aikuisen, hyvin sosiaalistetun ja peruskoulutuksen saaneen koiran kouluttaminen kestää noin 0,5 - 1 vuotta.

Koiran koulutus voi tapahtua yksityisohjauksessa, pienryhmissä, etäopetuksena sekä itsenäisenä työskentelynä. Tukikoiran kouluttaminen alkaa aina kouluttajan ja asiakkaan välisellä keskustelulla, jonka pohjalta koulutus räätälöidään vastaamaan asiakkaan tarpeita.

Pääpiirteissään koulutus koostuu seuraavista vaiheista:

Vaihe 1 – Alkupalaveri – Kokonaisuuden kartoittaminen ja koirakkokohtainen koulutussuunnitelma
Vaihe 2 – Hajutunnistus tutuksi -koulutus
Vaihe 3 – Tukikoiran työhajun tunnistaminen, ilmaiseminen ja yleistys
Vaihe 4 – Muut mahdollisesti tarvittavat käytökset

Täältä löydät hypokoiria käsittelevän opinnäytetyön (Merkku & Sammela: Hypokoira - Apu arjessa ja diabeteksen hoidossa)

KURSSI: HAJUTUNNISTUS TUTUKSI

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa. Kurssi soveltuu kaikille koirien hajutyöskentelystä kiinnostuneille ja hajukoulutusta aloitteleville niin harrastajille, kilpailuun tähtääville kuin diabeetikon ja epileptikon tukikoiriakin kouluttaville. Kurssi sopii myös ihan vain kokeilunhaluisille kouluttajille.

Koira oppii tunnistamaan ohjaajan valitseman hajulähteen sekä etsimään sen purkkiradalta. Jos ohjaajalla ei ole valittuna omaa hajulähdettä, koulutushajuna käytetään KONG-lelun palaa. Ohjaaja oppii hyödyntämään koulutuksen perusteita hajutunnistustyöskentelyn kouluttamisessa. Kurssin jälkeen koirakot voivat erikoistua haluamansa hajulähteen tunnistamiseen, etsimiseen ja ilmaisemiseen kuten esimerkiksi ihmisen ominaishajuun, epilepsiakohtauksen tai alhaisen verensokerin hajuun, nose workin hydrolaatteihin tai KONG-leluun. Koirat työskentelevät koulutustilassa yksitellen.

Kurssi alkaa Hajutunnistuksen perusteet -luennolla torstaina 19.9. klo 18.00 (kts. alla)

Käytännön koulutus:
1. Torstai 3. - 24.10. klo 18.00 – 19.30, TÄYNNÄ
2. Torstai 3. - 24.10. klo 19.45 – 21.15
3 koirakkoa/ryhmä, 2 PAIKKAA
Hinta 225 e (Luento + 4 koulutuskertaa)
Paikka: Jäspilänkatu 19, Kerava
Kouluttaja: Päivi Romppainen
Tiedustelut: 

LUENTO: HAJUTUNNISTUKSEN PERUSTEET

Luennolla perehdytään koiran hajuaistiin, mitä siitä on olennaista tietää kouluttamisen kannalta. Käsittelemme hajun olemusta ja käyttäytymistä sekä hajulähteiden ja koulutustarvikkeiden käsittelemistä sekä säilyttämistä. Perehdymme oppimispsykologian hyödyntämiseen koulutuksessa sekä käymme läpi, miten haju koulutetaan koiralle merkitykselliseksi. Luennolla sivutaan myös etsimistä sekä ilmaisun kouluttamista.

Luento on osa Hajutunnistuksen perusteet -kurssia, jonka käytännön harjoitukset alkavat 3.10.2024. Luento on avoin myös muille kuin kurssin aloittaville.

Torstai 19.9.2024 klo 18-20

Luennoitsija Päivi Romppainen
Luennon hinta 40 euroa
Ilmoittautumiset: 
Paikka: Jäspilänkatu 19, Kerava

Kuulokoira

Kuulokoira

Kuulokoirasta hyötyvät sekä huonokuuloiset että kuurot henkilöt. Kuulokoira koulutetaan reagoimaan sen omistajalle tärkeisiin ääniin, joita hän ei itse kykene paikallistamaan tai kuulemaan. Koira ilmaisee äänet omistajalleen ja johdattaa tämän äänilähteen luo. Tavallisimpia koirille koulutettuja ääniä ovat puhelin, herätyskello, ovikello ja palohälytin.

Pääpiirteissään koulutus koostuu seuraavista vaiheista

Vaihe 1 – Alkupalaveri – Kokonnaisuuden kartoittaminen ja koirakkokohtainen koulutussuunnitelma

Vaihe 2 – Kolmen eri äänen ja niiden ilmaisemisen kouluttaminen

Vaihe 3 – Käytösten yleistäminen eri ympäristöihin

Jaa tämä sivu: