Jobs for Dogsin

toiminnasta vastaavat sen perustajat Jenny Koljonen ja Päivi Romppainen. Parhaiten tavoitat meidät sähköpostitse, mutta kiireellisissä asioissa tekstiviesti on nopein tapa tavoittaa. 

Jenny Koljonen                               
(tunnistusetsinnän jatkokoulutus, jäljestys, pennut, koirahieronta) jenny [ät] jobsfordogs.fi                     
+358 40 5959 606                          
Jobs for Dogs by Copycat               
Y-tunnus: 2427517-2      

Päivi Romppainen
(tunnistusetsinnän alkeiskoulutus, nose work, hypokoirat, käytösneuvonta) paivi [ät] jobsfordogs.fi
+358 40 510 4040
Jobs for Dogs by DogFun              
Y-tunnus: 2213790-5     

Jenny koljonen

eläintenhoitaja, osaamisalana eläintenkouluttaja (Kao 2011) & koirahieroja (näyttötutkintoon valmistava koulutus, Amiedu 2016-2017)

 

Tiedustelut: jäljestys, pentukoulutus, tunnistusetsinnän jatkokoulutus, koirahieronta

Jobs for Dogsissa koulutan etsintätyötä eri muodoissa ja pyrin aina löytämään aikaa myös pentukoulutuksille. Koiran työkunto kiinnostaa minua kokonaisvaltaisesti ja koulutuspalveluiden ohella tarjoan koirahierontaa.

Omien koirien kanssa treenaan hajutunnistusta aktiivisesti jo siksi, että elämä kotona olisi rauhallisempaa. Tunnistusetsintää olen kouluttanut vuodesta 2010, jolloin osallistuin Ilkka Hormilan siviilikoirakoille suunnattuun ID-pilottiprojektiin Rokin (rottweiler/bokseri-dobermanni, s. 2009) kanssa. Beauceron Myy (s. 2013) puolestaan aloitti hajutunnistuksen opettelun jo pikkupentuna. Molemmat ovat kehittyneet monipuolisiksi etsintäkoiriksi, joiden tyypillisin työtehtävä on toimia demo- ja testikoirina, mutta tilanteen mukaan ne osallistuvat myös etsintöihin.

Koiraa ei mielestäni kannata kouluttaa vaativaankaan työtehtävään turhan tärkeästi. Kouluttaminen ei aina suju kuin leikki, mutta sen on syytä useimmiten tuntua siltä. Niin koirasta kuin ihmisestä. Lopulta uskon, että eniten eläimistä oppii elämällä niiden kanssa ja seuraamalla, miten ne käyttäytyvät ja liikkuvat eri tilanteissa. Kiitos siis elämäni eläinten lisäksi kaikille projekti- ja hoitokoirilleni! 

Viestinnän perusteiden kiteyttäminen helpottaa kummasti kommunikointia myös eläinten kanssa. Mitä, miksi, kenelle ja miten. Copycat.fi 

Päivi Romppainen

eläintenhoitaja, osaamisalana eläintenkouluttaja (Amiedu 2015)

 

Tiedustelut: nose work, sienikoirat, hypokoirat, tunnistusetsinnän alkeiskoulutus, käytösneuvonta

Koirat ovat olleet aina iso osa elämääni. Harrastukseni ja alalle kouluttautuminen johtivat oman koirakoulun (DogFun) perustamiseen 2008. Neljä vuotta myöhemmin kiinnostukseni kohteet ja kokemukseni kiteytyivät Jennyn kanssa Jobs for Dogsin perustamiseen. Jobs for Dogsissa koulutan tunnistusetsintää, hypokoiria, nose workia sekä muita hajutunnistustaitoja. Tarjoan myös yksityiskoulutusta, luentoja, räätälöityjä tilauskursseja sekä käytösneuvontaa

Olen ollut perustamassa vuonna 2010 Ilkka Hormilan tunnistusetsinnän pilottikoulutusta siviilikoirille sekä osallistunut siihen yhdessä australianpaimenkoiran Martan kanssa. Tunnistusetsintään perehdytän Martan lisäksi australianpaimenkoiraa Brontoa. Arjessa jaloissani pyörii Roope-kissa.

Olen myös Poliisikoira -lehden päätoimittaja, freelance-toimittaja sekä kirjailija. Puolet työajastani kuluukin tietokoneen ääressä.  Olen kirjoittanut useita koira-aiheisia nuortenkirjoja, poliisikoirista kirjan Vainun varassa (2007) sekä koirarotukirjan Hyvä koira kotiin (2010). Yhteistyössä Tommy Wirénin kanssa ovat syntyneet teokset Onnistu koirasi koulutuksessa (2012) sekä Hienosti Hihnassa (2014). 

Olen ollut perustamassa Nose Work Finland ry:tä ja työskennellyt hallituksessa parin vuoden ajan. Olen yhdistyksen virallinen lajituomari.

Pyrin kehittymään yhä taitavammaksi koiran tulkitsijaksi sekä kouluttajaksi ihmistä unohtamatta. Kun vuorovaikutus ihmisen ja koiran välillä toimii, koulutus etenee ja molemmille osapuolille syntyy halu oppia lisää. Onnistumisen kokemuksia tarvitaan hihnan molemmissa päissä.

Yhteistyössä

"Nobody is perfect but a team can be." - Meredith Belbin 

Yhteistyökumppanimme ovat ammattitaitonsa lisäksi osoittaneet olevansa hyviä tyyppejä. Yhdistävä tekijä on myös kiinnostus hajutunnistuskoirien kouluttamiseen. 

Tunnistusetsintä, etsintätyö & koulutushajut

Ilkka Hormila

K9 Ilma Global Training

Olen toiminut pitkään yhteistyössä vapaaehtoisten pelastusharrastajien kanssa sekä kouluttanut tunnistus- ja pelastusetsintää myös tavallisille koiraharrastajille. Yli 40-vuotisen poliisiurani aikana ehdin toimia neljännesvuosisadan partiokoiranohjaajana ja liki kaksikymmentä vuotta opettajana Poliisikoiralaitoksella.

Poliisikoiralaitoksella toimin muun muassa hajutunnistuskoirayksikössä, koulutin partio-, ruumis-, palo-, huume- ja räjähdekoiranohjaajia sekä toimin kouluttamieni koirien kanssa myös operatiivisissa tehtävissä.

Toimin aktiivisesti Pohjoismaisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä: kotimaan lisäksi luennoin ja opetan Euroopassa ja Aasiassa niin viranomaisia kuin vapaaehtoisia pelastuskoiranohjaajiakin.

Nose Work

Pekka Alamommo

Hajutunnistuskoiranohjaajana ja- kouluttajana vakuutuin uudesta Nose Work -lajista välittömästi.  Minua ilahdutti erityisesti se, että huomasin Nose Workin olevan erinomainen tapa pitää eläkkeelle jääneen räjähdekoirani elämäniloa yllä. Saammehan Nose Workissa tehdä yhdessä samantapaisia juttuja kuin olemme tehneet työtehtävillä.

Nose Workia tehdään koirien ehdoilla. Siihen liittyvän avoimmuuden vuoksi odotan lajilta paljon. Koska Nose Work sopii lähestulkoon jokaiselle koiralle, uskon lajin harrastajamäärän kasvavan kaikkialla Suomessa.

Mielestäni emme vieläkään täysin ymmärrä, miten valtavan hyvä koirien hajuaisti on, emmekä siten myöskään osaa sitä riittävän hyvin hyödyntää. Vapaa-aikanani harjoittelen mielelläni sidosryhmäläisteni sekä ystävieni kanssa, koska olen sitä mieltä, että yhdessä tekemällä saavutetaan eniten. Myös erilaiset jäljestämiset ja muu koiran nenänkäyttö kiinnostavat minua kovasti.

Nose Work

Rita Helander

Toimin tällä hetkellä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella huume- ja rahakoira Onnin ohjaajana. Onni on seitsemänvuotias labukkauros. Onnin lisäksi laumaani kuuluu kolme rescue -koiraa.

Ensimmäisen rottweilerini sain 1980-luvun lopulla. Sen jälkeen olen harrastanut koirieni kanssa muun muassa hakua ja pk -jälkeä, raunioillakin on tullut käytyä. 

Oma ideologiani koiran kanssa tekemisessä on rentous ja ilo. Vaikka tehdään tosissaan, voi olla hauskaa. Koiran koulutuksen tulee tapahtua aina koiran ehdoilla. Uskon, että olemme keksineet vasta murto-osan siitä, mihin kaikkeen koiran nenä kykenee. Se tekee myös nose workista kiinnostavan lajin.

 

Metsästyskoirien jäljestyskoulutus

Jussi Leskinen 

Eläinten kouluttaminen ja niiden käyttäytymisen tutkiminen on minulle harrastus. Käytänkin suuren osan vapaa-ajastani itseni kehittämiseen sillä saralla. Olen opiskellut eläinten kouluttamista muun muassa Trainer´s Choicen operantin ehdollistamisen workshopeissa niin sanotuilla kanakursseilla. Minua kiehtoo erityisesti koiran käsittämättömän hyvän hajuaistin kouluttaminen käytännön elämän tarpeita varten. 

Olemme harrastaneet koirani, walesinspringerspanielin Tintin, kanssa vuodesta 2010 lähtien metsästyskoirien jäljestyskokeita (MEJÄ). Tintti on saavuttanut lajissa Suomen jälkivalion arvon 2012. Kauden 2013 loppuun mennessä minulle on kertynyt reilu kaksikymmentä MEJÄ:n koestarttia oman sekä tuttavieni koirien kanssa. 

Tintin lisäksi kotonani on kasvamassa 2013 syksyllä syntynyt walesinspringerspanielityttö Melissa, jonka nenää treenaan myös hajutyöskentelyn pariin. jleskinen [ät] iki.fi 

Seminaarit ja tapahtumat

Teemu Närvä

eläintenhoitaja, osaamisalana eläintenkouluttaja (Amiedu 2014)

Noseworks

Olen kouluttanut haistelukoiria sekä työkseni että harrastukseksi. Virkakoiranohjaajana toimin lähes kymmenen vuoden ajan.

Nykyään koulutan haistelukoiria ja järjestän asian tiimoilta seminaareja sekä tapahtumia. Pyrin jatkuvasti jatkokouluttamaan ja kehittämään itseäni niin kouluttajana kuin koiranohjaajanakin. Jatkuva halu oppia uutta on vienyt minut useille kursseille ja opintomatkoille, jotka ovat antaneet minulle paljon uutta kokemusta ja uusia näkökulmia koirien koulutukseen.

Toimin Suomen eläintenkouluttajat ry:n hallituksessa ja olen mukana Team Rokassa, joka on suomalainen koirankoulutukseen erikoistunut yhdistys, joka tuottaa palveluita luonnonsuojelun parissa toimiville organisaatioille ja lainvalvontayksiköille. Lisää Team Rokan toiminnasta voit lukea täältä: teamrokka.comNoseworks.fi

Hakukoulutus

JOHANNA PYHTILÄ

eläintenhoitaja, osaamisalana eläintenkouluttaja (Amiedu 2014)

Koiraharrastukseni alkoi vuonna 2006, kun toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja ostin oman saksanpaimenkoiran. Kotiimme saapui hyvin energinen ja vilkas saksanpaimenkoirauros Roki, jonka myötä aloin kiinnostumaan eläinten käyttäytymistieteistä. Oli mahtavaa huomata, kuinka nopeasti koira oppi asioita positiivisin keinoin. Vuonna 2009 meille tuli toinen saksanpaimenkoira, narttu nimeltään Blondi. Blondin kanssa olen suorittanut nyt BH-käyttäytymiskokeen ja JK1, JK2, JK3, TK1 JA TK2

Jäljestys, haku ja tottelevaisuus ovat minulle lajeina lähinnä sydäntä. Kuitenkin arjen sujuminen on koiran kanssa tärkeintä, ja silloin on myös helppoa rakentaa varma kisakoira. Tavoitteenani on oppia lisää eri eläinlajeista ja niiden käyttäytymisestä ja kouluttamisesta, sekä kehittyä jatkuvasti kouluttajana. Koirakouluvainu.fi