Tunnistusetsintä (ID)

Tunnistusetsintäkoira (ID-jälkikoira) erottelee ihmisten ominaishajut, jotka ovat yhtä yksilöllisiä kuin sormenjälki tai DNA. Koulutettu tunnistusetsintäkoira kykenee etsimään annetun lähtöhajun perusteella ihmisen niin taajamasta kuin maastostakin kaikkina vuodenaikoina. Taitoa voidaan hyödyntää pelastusetsinnässä, mutta tunnistusetsintä ei ole virallinen koemuoto. Epävirallisesti takaamme kuitenkin, että homma koukuttaa koirakon kuin koirakon.

Kysy myös yksityis- ja paritunteja!

Alkeet: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

Jatkot: jenny [ät] jobsfordogs.fi 

TUNNISTUSETSINTÄ 1

- Ihmisen ominaishajun tunnistaminen ja etsintä purkkiradalta sekä sisätiloista

 

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa.

 

Koulutus alkaa kaikkien ryhmien yhteisellä teorialuennolla maanantaina 1.11.2021 klo 18.00 – 20.00. Käytännön harjoitukset pienryhmissä:

SYKSY 2021

1. Maanantai 8.- 29.11. ja 13.12.2021 klo 18.00 – 19.30, TÄYNNÄ

2. Maanantai 8.- 29.11. ja 13.12.2021 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ 

3. Tiistai 9.11. – 7.12.2021 klo 18 – 19.30, TÄYNNÄ 

4. Tiistai 9.11. – 7.12.2021 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ 

KEVÄT 2022

Koulutus alkaa kaikille yhteisellä teorialuennolla maanantaina 10.1.2022 klo 18.00 – 20.00. Käytännön harjoitukset pienryhmissä

1. Maanantai 17.1.- 14.2.2022 klo 18.00 – 19.30, TÄYNNÄ

2. Maanantai 17.1.- 14.2.2022 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ

Tunnistusetsintä 1 -kurssilla koira oppii tunnistamaan sille esitellyn ihmisen hajun purkkiradalta sekä erottelemaan sen muista ihmisten hajuista. Koira oppii etsimään annetun lähtöhajun hajuisia esineitä sisätiloista sekä ulkona asfaltilta. Koiran ohjaaja oppii hyödyntämään koulutuksen perusperiaatteita hajutunnistuskoiran kouluttamisessa sekä suunnittelemaan ja analysoimaan harjoituksia.

Kurssi edellyttää viikon aikana myös itsenäistä harjoittelua kotona. Riittävän tiheiden toistojen avulla sekä sinä että koirasi kehitytte nopeammin ja saatte kurssista parhaan mahdollisen hyödyn.

Max. 3 koirakkoa/ryhmä.

Hinta: 280 euroa/6 kertaa (Teoria + 5 käytännön harjoituskertaa). Hintaan sisältyy Tunnistusetsintäkoirat -kirja sekä harjoitusohjeet jokaisen harjoituskerran jälkeen.

Kurssille voi osallistua myös kuunteluoppilaana. Hinta 160,00 euroa, johon sisältyy Tunnistusetsintäkoirat -kirja.

Kurssipaikka: Palopellonkatu 1, Kerava. Harjoittelu tapahtuu pääosin sisätiloissa. Sääolosuhteiden salliessa viimeinen harjoituskerta on ulkona.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINTÄ 2

- Tunnistusjäljestyksen alkeet

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 1 tai vastaavat tiedot ja taidot

  1. Maanantai 28.2. -  4.4.2022 klo 18.00 – 19.30
  2. Maanantai 28.2. – 4.4.2022 klo 19.30 – 21.00
  1. Tiistai 1.3.- 5.4.2022 klo 18.00-19.30
  2. Tiistai 1.3. -5.4.2022 klo 19.30-21.00
  1. Maanantai 25.4.- 2.5. ja 16.5. – 6.6.2022 klo 18.00-19.30
  2. Maanantai 25.4.- 2.5. ja 16.5. – 6.6.2022 klo 19.30-21.00

Max. 3 koirakkoa/ryhmä

Hinta: 240 euroa/6 kertaa

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

Tunnistusetsintä 2 -kurssit alustavasti varattu syksyn 2021 ja kevään 2022 Tunnistusetsintä 1 -kurssin koirakoille, mutta kannattaa ilmoittautua jonottamaan mahdollisia vapautuvia paikkoja. Koirat oppivat ajamaan jälkeä asfaltilla ja vaihtuvilla alustoilla sekä etsimään jäljellä olevia pieniä esineitä. Harjoittelu tapahtuu isoilla parkkipaikoilla sekä kaduilla Sipoossa ja Keravalla. Kurssi edellyttää harjoittelua myös kotona.

TUNNISTUSETSINNÄN TEEMAKURSSIT

........

1.TUNNISTUSJÄLJEN PERUSTYÖSKENTELYN VAHVISTAMINEN

– Harjoittelua erilaisissa ympäristöissä

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot.

Tunnistusjäljen yleistäminen erilaisiin ympäristöihin sekä jäljen etsiminen osoitetulta alueelta. Koiran esinemotivaation vahvistaminen ja oikean ihmisen tunnistaminen jäljen päässä. Kurssin aikana ohjaaja suunnittelee ja analysoi omia harjoituksiaan kouluttajan avustuksella. Koulutus suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle koirakolle. Erinomainen mahdollisuus jatkaa harrastusta myös heti Tunnistusetsintä 2 -kurssin jälkeen. Koulutus ensisijaisesti Sipoossa ja Keravalla, mutta myös muut kunnat mahdollisia.

Huomioithan, että saat kurssista parhaan mahdollisen hyödyn harjoittelemalla kurssipäivien välissä myös itsenäisesti kouluttajan ohjeiden mukaan.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

 

2. NOSTOT JA ERILAISET ETSINTÄTAKTIIKAT

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Koiralla hyvä etsintämotivaatio ja se osaa työskennellä ympäristöissä, joissa on jonkin verran häiriöitä. 

Koira etsii jäljen isommalta alueelta. Jokaisella kerralla käytetään erilaista etsintätaktiikkaa. Ohjaaja harjoittelee koiran ohjaamista sekä opettelee lukemaan koiransa reaktioita.

Koulutus pääasiassa Sipossa ja Keravalla.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

 

JATKOHARJOITTELU: ETSINTÄTYÖ 

- Kohti itsenäistä etsintätyöskentelyä

 

Koulutuksista vastaa Jenny Koljonen

 

Koulutukset on suunnattu tunnistusetsinnän perusteet jo hallitseville koirille, sekä koiranohjaajille, jotka ovat kiinnostuneita sokkoetsinnöistä ja itsenäisemmästäkin etsintätyöstä. Yleiset pääsyvaatimukset jatkokoulutuksiin:

Etsintäjatkot 1: Tunnistusetsintä 2 + jonkin verran itsenäistä tunnistusjäljestysharjoittelua tai ohjattuja peruskursseja (esim. Teemakurssi/t)

Etsintäjatkot 2: Etsintäjatkot 1

Tarkemmat kriteerit löydät kurssikuvauksen yhteydestä. Kysy lisää, jos yhtään pohdituttaa: jenny [ät] jobsfordogs.fi   

ETSINTÄJATKOT 1:

Pääsyvaatimus koulutuksiin: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. 

ILTATREENIT

– Sokkoetsinnän perusteita ja nostoharjoituksia

Kurssin tavoite on rakentaa rutiinia itsenäisempään etsintätyöhön. Osa treeneistä on sokkoetsintäharjoituksia, joissa koiranohjaaja harjoittelee omatoimista etsinnän tauottamista, analysointia ja raportointia jo etsinnän aikana niin, että etsintä etenee taloudellisesti ja turvallisesti. Osa on nosto- ja kulmatyöskentelyyn keskittyviä harjoituksia, joissa kouluttaja kulkee koirakon mukana ja koiranohjaajaa tuetaan erottamaan entistä selvemmin, milloin koira on hajulla ja milloin ei, sekä reagoimaan koiran käytökseen niin, että etsintä etenee. Etsintäalueella voi työskennellä samaan aikaan useampi koirakko. Kurssi sopii aloitukseksi itsenäisemmistä sokkoetsinnöistä kiinnostuneille ja konkarikoirakoitten työskentelyn vahvistamiseen. ​Parhaan hyödyn kurssista saa, kun yhteistreenien välissä tekee kotona vähintään yhden kurssiteeman mukaisen jälkiharjoituksen. Kahden ID-koiran omistajat ovat tervetulleita varaamaan paikan molemmille koirille, mutta eri ryhmistä. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen". 

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

KESÄTUPLAT

- Vanhaa ja uutta jälkeä: treenit peräkkäisinä päivinä

Kesätuplien tavoite on nähdä, miten vanhempi hajuvana vaikuttaa koirien työskentelyyn. Tuplatreenien ensimmäisenä päivänä on itsenäisempi etsintäharjoitus ja toisena ohjatumpi harjoitus, jossa ajetaan yön yli vanhentunut jälki.

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Ensimmäisen päivän treenin jälkeen tehdään jäljet vanhenemaan seuraavaa aamua varten.  Huomaathan, että voit olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Sipoossa/lähiseudulla taajamassa ja/tai maastossa.

Huom! Varauduthan siihen, että jos on kovin lämmin, treenejä siirretään aamulla aikaisemmaksi ja illalla myöhäisemmäksi.

3-4 koirakkoa/ryhmä

Kouluttaja: Jenny Koljonen

TILAUSKOULUTUS: TUNNISTUSETSINNÄN TÄSMÄTUNNIT

- 2-4 koirakon yksittäisiä treenejä

Yksittäiset koulutuskerrat on suunnattu tunnistusetsinnän perusteet jo hallitseville koirakoille. Koulutuksen tavoite on ratkoa jäljestyksen/etsintätyön pieniä tai isompia haastekohtia ja/tai tuoda tukea treenien suunnitteluun ja varmuutta harjoitteluun matkalla kohti koirakon omia tavoitteita. 

Täsmätunnit voivat olla hyvä lisä kauden ryhmäkursseille, mutta sopivat myös omatoimisen treenaamisen tueksi. Tunneille ovat tervetulleita myös muut kuin Jobs for Dogsin tunnistusetsinnnän peruskurssit käyneet koirakot: huomaathan kuitenkin, että jos emme ole aiemmin tavanneet, varataan ensimmäiseen koulutuskertaan tupla-aika. 

Aika: aikoja varattavissa jälleen kevätkaudella 2022. 

Paikka: Sipoo ja/tai lähialueet, maasto tai taajama

Hinta: 
2-4 koirakkoa (varaus yhdessä muiden koirakoitten kanssa) 50 euroa/koirakko/treenikerta. Yhden treenikerran kesto, koirakkomäärästä riippuen noin 1,5 - 2 h. Huom! ensimmäiseksi kerraksi varataan tupla-aika, jos emme ole ennen tavanneet.

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

ETSINTÄJATKOT 2:

Pääsyvaatimus: Etsintäjatkot 1. 

TUPLATREENIT

- Etsintäkestävyyttä, sokkoetsintää ja kartturihommia.

Tuplasti aikaa ja haastetta. Tuplatreeneissä jokaiselle koirakolle tehdään yksi pidempi tai kaksi lyhyempää etsintäharjoitusta. Tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä työskentelyä, etsintäkestävyyttä ja koiranohjaajan roolia etsintätyössä ja treenisuunnittelussa: erilaisten etsintätaktiikoiden käytölle löytyy tarvetta harjoitusten aikana. Etsintä on aina yhteistyötä ja osallistujat toimivat tehtävissä myös karttureina. Tuplat voivat olla sopiva vaihtoehto myös kahden ID-koiran omistajalle: päivän harjoitukset voidaan jakaa niin, että koirat ovat suoritusvuorossa vain kerran. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat noin 50 km sisällä Etelä-Sipoosta ja voivat vaihdella "metroasemilta metsän siimekseen". 

VALMENNUSRYHMÄ

- Treenipiiri & tukea itsenäiseen harjoitteluun

Kurssin tavoite on vahvistaa matkaa kohti koirakoitten henkilökohtaisia tavoitteita. Yhteistreenien välissä osallistujat harjoittelevat myös yhdessä itse sopiminaan aikoina ja suunnittelevat treenejä toisilleenkin. Kotiharjoituksia puretaan yhteistreeneissä ja kouluttajan etätuki on käytössä koko kurssin ajan. Varaudu piirtämään treenikarttoja ja analysoimaan harjoituksia.

Yhteistreeneissä keskitytään itsenäiseen etsintätyön vahvistamiseen pääsääntöisesti erilaisten sokkoharjoitusten myötä. Etsintäalueilla työskennellään yhden tai useamman koirakon voimin sekä kartturien kanssa että ilman. Nostoaluetyöskentelyä myös videokuvataan. 

Kouluttaja: Jenny Koljonen       

4 koirakkoa

Yhden treenikerran kesto noin 3-4 h

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

Jos tavoitteellisempi, itsenäinen harjoittelu yhdessä muun ryhmän kanssa kiinnostaa, lähetä viestiä kouluttajalle. Valmennusryhmä järjestetään edellisen kauden aikana tulleiden ennakkotiedustelujen perusteella, mikäli sopiva ryhmä saadaan koolle.