Tunnistusetsintä (ID)

Tunnistusetsintäkoira (ID-jälkikoira) erottelee ihmisten ominaishajut, jotka ovat yhtä yksilöllisiä kuin sormenjälki tai DNA. Koulutettu tunnistusetsintäkoira kykenee etsimään annetun lähtöhajun perusteella ihmisen niin taajamasta kuin maastostakin kaikkina vuodenaikoina. Taitoa voidaan hyödyntää pelastusetsinnässä, mutta tunnistusetsintä ei ole virallinen koemuoto. Epävirallisesti takaamme kuitenkin, että homma koukuttaa koirakon kuin koirakon.

Kysy myös yksityis- ja paritunteja!

Alkeet: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

Jatkot: jenny [ät] jobsfordogs.fi 

TUNNISTUSETSINTÄ 1

- Ihmisen ominaishajun tunnistaminen ja etsintä purkkiradalta sekä sisätiloista

 

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa.

 

Koulutus alkaa kaikkien ryhmien yhteisellä teorialuennolla maanantaina 1.11.2021 klo 18.00 – 20.00. Käytännön harjoitukset pienryhmissä:

 

1. Maanantai 8.- 29.11. ja 13.12.2021 klo 18.00 – 19.30, TÄYNNÄ

2. Maanantai 8.- 29.11. ja 13.12.2021 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ 

3. Tiistai 9.11. – 7.12.2021 klo 18 – 19.30, TÄYNNÄ 

4. Tiistai 9.11. – 7.12.2021 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ 

Tunnistusetsintä 1 -kurssilla koira oppii tunnistamaan sille esitellyn ihmisen hajun purkkiradalta sekä erottelemaan sen muista ihmisten hajuista. Koira oppii etsimään annetun lähtöhajun hajuisia esineitä sisätiloista sekä ulkona asfaltilta. Koiran ohjaaja oppii hyödyntämään koulutuksen perusperiaatteita hajutunnistuskoiran kouluttamisessa sekä suunnittelemaan ja analysoimaan harjoituksia.

Kurssi edellyttää viikon aikana myös itsenäistä harjoittelua kotona. Riittävän tiheiden toistojen avulla sekä sinä että koirasi kehitytte nopeammin ja saatte kurssista parhaan mahdollisen hyödyn.

Max. 3 koirakkoa/ryhmä.

Hinta: 280 euroa/6 kertaa (Teoria + 5 käytännön harjoituskertaa). Hintaan sisältyy Tunnistusetsintäkoirat -kirja sekä harjoitusohjeet jokaisen harjoituskerran jälkeen.

Kurssille voi osallistua myös kuunteluoppilaana. Hinta 160,00 euroa, johon sisältyy Tunnistusetsintäkoirat -kirja.

Kurssipaikka: Palopellonkatu 1, Kerava. Harjoittelu tapahtuu pääosin sisätiloissa. Sääolosuhteiden salliessa viimeinen harjoituskerta on ulkona.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINTÄ 2

- Tunnistusjäljestyksen alkeet

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 1 tai vastaavat tiedot ja taidot

Tunnistusetsintä 2 -kurssit järjestetään kevätkaudella 2022 maalis-kesäkuun aikana. Kurssit alustavasti varattu syksyn Tunnistusetsintä 1 -kurssin koirakoille, mutta kannattaa ilmoittautua jonottamaan mahdollisia vapautuvia paikkoja.

Koirat oppivat ajamaan jälkeä asfaltilla ja vaihtuvilla alustoilla sekä etsimään jäljellä olevia pieniä esineitä. Harjoittelu tapahtuu isoilla parkkipaikoilla sekä kaduilla Sipoossa ja/tai Keravalla.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Hinta 240,00 euroa/6 kertaa.

TUNNISTUSETSINNÄN TEEMAKURSSIT

........

1.TUNNISTUSJÄLJEN PERUSTYÖSKENTELYN VAHVISTAMINEN

– Harjoittelua erilaisissa ympäristöissä

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot.

Tunnistusjäljen yleistäminen erilaisiin ympäristöihin sekä jäljen etsiminen osoitetulta alueelta. Koiran esinemotivaation vahvistaminen ja oikean ihmisen tunnistaminen jäljen päässä. Kurssin aikana ohjaaja suunnittelee ja analysoi omia harjoituksiaan kouluttajan avustuksella. Koulutus suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle koirakolle. Erinomainen mahdollisuus jatkaa harrastusta myös heti Tunnistusetsintä 2 -kurssin jälkeen. Koulutus ensisijaisesti Sipoossa ja Keravalla, mutta myös muut kunnat mahdollisia.

Huomioithan, että saat kurssista parhaan mahdollisen hyödyn harjoittelemalla kurssipäivien välissä myös itsenäisesti kouluttajan ohjeiden mukaan.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

 

2. ILMAISUN KETJUTTAMINEN ESINEELLE JA YLEISTÄMINEN JÄLJELLE

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Koiralla on hyvä etsintämotivaatio ja koirakolla on takanaan jo jonkin verran itsenäistä jälkiharjoittelua. Koiralle on koulutettu haluttu ilmaisukäytös sujuvaksi jo ennen kurssia. Kysy tarvittaessa lisäohjeita kouluttajalta.

Koira oppii ilmaisemaan jäljeltä lähtöhajua vastaavan hajuisen esineen sekä vaatekappaleen useamman eri ihmisen vaatekappaleen joukosta.

Viimeisellä kerralla koirat harjoittelevat oikean jäljen tunnistamista usean samanikäisen jäljen joukosta. Huomioithan, että viimeinen koulutuskertaa 31.8. on molemmille ryhmille yhteinen! Harjoitukset kestävät tuolloin yhteensä 3 tuntia.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

 

3. NOSTOT JA ERILAISET ETSINTÄTAKTIIKAT

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Koiralla hyvä etsintämotivaatio ja se osaa työskennellä ympäristöissä, joissa on jonkin verran häiriöitä. 

Koira etsii jäljen isommalta alueelta. Jokaisella kerralla käytetään erilaista etsintätaktiikkaa. Ohjaaja harjoittelee koiran ohjaamista sekä opettelee lukemaan koiransa reaktioita.

Koulutus pääasiassa Sipossa ja Keravalla.

SYKSY 2021

Maanantai 6.9. – 4.10.2021, yhteensä 5 kertaa

1. Ryhmä klo 18 - 19.30, TÄYNNÄ
2. Ryhmä klo 19.45 – 21.15, TÄYNNÄ 

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Max. 3 koirakkoa/ryhmä

Hinta 200 euroa/5 kertaa. Jos ryhmissä on tilaa, yksittäiset kerrat 40 euroa.

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

 

JATKOHARJOITTELU: ETSINTÄTYÖ 

- Kohti itsenäistä etsintätyöskentelyä

 

Koulutuksista vastaa Jenny Koljonen

 

Pääsyvaatimus jatkokoulutuksiin on vähintään Tunnistusetsintä 2 -kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot. Tarkemmat kriteerit löydät kurssikuvauksen yhteydestä.

 

Kysy lisää: jenny [ät] jobsfordogs.fi   

ETSINTÄJATKOT 1

– Sokkoetsinnän perusteita ja nostoharjoituksia

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä. Kurssi sopii aloitukseksi itsenäisemmistä sokkoetsinnöistä kiinnostuneille ja konkarikoirakoitten työskentelyn vahvistamiseen.

Kurssin tavoite on rakentaa rutiinia itsenäisempään etsintätyöhön. Osa treeneistä on sokkoetsintäharjoituksia, joissa koiranohjaaja harjoittelee etsinnän tauottamista, analysointia, suunnittelua ja raportointia jo etsinnän aikana. Osa on nosto- ja kulmatyöskentelyyn keskittyviä harjoituksia, joissa kouluttaja kulkee koirakon mukana ja koiranohjaajaa tuetaan erottamaan entistä selvemmin, milloin koira on hajulla ja milloin ei, sekä reagoimaan koiran käytökseen niin, että etsintä etenee. Etsintäalueella voi työskennellä samaan aikaan useampi koirakko. Kahden ID-koiran omistajat ovat tervetulleita varaamaan paikan molemmille koirille, mutta eri ryhmistä. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen". 

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

KIITOS SYKSYN KURSSILAISILLE!

 

TUPLAETSINNÄT

- Sokkoetsintää, etsintäkestävyttä ja kartturihommia.

Pääsyvaatimus:  Etsintäjatkot 1 ja/tai Tuplaetsinnät - koiralla ja koiranohjaajalla on jo monipuolista kokemusta haasteellisemmistakin sokkoetsintätehtävistä

Etsintä on aina yhteistyötä. Tuplatreeneissä jokaiselle koirakolle tehdään kaksi etsintäharjoitusta. Tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä työskentelyä, etsintäkestävyyttä ja koiranohjaajan roolia etsintätyössä. Osallistujat toimivat tehtävissä myös karttureina. Tuplat voivat olla sopiva vaihtoehto myös kahden kokeneen ID-koiran omistajalle: päivän harjoitukset voidaan jakaa niin, että koirat ovat suoritusvuorossa vain kerran. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja voivat vaihdella "metroasemilta metsän siimekseen". 

SYKSY 2021

1. RYHMÄ: Lauantait 4.9. & 2.10. klo 10.30, TÄYNNÄ

2. RYHMÄ: Lauantait 25.9. & 16.10. klo 10.30, TÄYNNÄ

3-4 koirakkoa/ryhmä

Yhden treenikerran kesto noin 3 - 4,5 h

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Hinta: 160 euroa/ryhmä. Jos ryhmissä on tilaa: yksittäiset treenikerrat 85 euroa.

Ilmoittautumiset: jenny [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINNÄN TÄSMÄTUNNIT

- 2-4 koirakon tilauskoulutusta

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot

Yksittäiset koulutuskerrat on suunnattu tunnistusetsinnän perusteet jo hallitseville koirakoille. Koulutuksen tavoite on ratkoa jäljestyksen/etsintätyön pieniä tai isompia haastekohtia ja/tai tuoda tukea treenien suunnitteluun ja varmuutta harjoitteluun matkalla kohti koirakon omia tavoitteita. 

Täsmätunnit voivat olla hyvä lisä kauden ryhmäkursseille, mutta sopivat myös omatoimisen treenaamisen tueksi. Tunneille ovat tervetulleita myös muut kuin Jobs for Dogsin tunnistusetsinnnän peruskurssit käyneet koirakot: huomaathan kuitenkin, että jos emme ole aiemmin tavanneet, varataan ensimmäiseen koulutuskertaan tupla-aika. 

Aika: aikoja varattavissa jälleen syyskaudella 2021. 

Paikka: Sipoo ja/tai lähialueet, maasto tai taajama

Hinta: 
2-4 koirakkoa (varaus yhdessä muiden koirakoitten kanssa) 50 euroa/koirakko/treenikerta. Yhden treenikerran kesto, koirakkomäärästä riippuen noin 1,5 - 2 h.

Huom! ensimmäiseksi kerraksi varataan tupla-aika, jos emme ole ennen tavanneet.

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

KESÄTUPLAT

- Vanhaa ja uutta jälkeä: treenit peräkkäisinä päivinä

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä

Kesätuplien tavoite on nähdä, miten vanhempi hajuvana vaikuttaa koirien työskentelyyn. Tuplatreenien ensimmäisenä päivänä on itsenäisempi etsintäharjoitus ja toisena ohjatumpi harjoitus, jossa ajetaan yön yli vanhentunut jälki.

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Ensimmäisen päivän treenin jälkeen tehdään jäljet vanhenemaan seuraavaa aamua varten.  Huomaathan, että voit olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Sipoossa/lähiseudulla taajamassa ja/tai maastossa.

Huom! Varauduthan siihen, että jos on kovin lämmin, treenejä siirretään aamulla aikaisemmaksi ja illalla myöhäisemmäksi.

3-4 koirakkoa/ryhmä

Kouluttaja: Jenny Koljonen

KIITOS KESÄTUPLAAJILLE! SEURAAVAT KESÄTUPLAT KESÄKUUSSA 2022.

 

ETSINTÄJATKOT 2     

- Treenipiiri & tukea itsenäiseen harjoitteluun

Pääsyvaatimus: Etsintäjatkot ja/tai Tuplatreenejä. Lisäksi halu ja mahdollisuus sitoutua osallistujien oman treenipiirin harjoituksiin jokaisen yhteistreenin välissä. Etsintäjatkot 2 -koulutus korvaa aiemmat tunnistusetsinnän valmennusryhmät.

Kurssin tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä etsintätyötä ja tuoda rutiinia itsenäiseen treenaamiseen. Yhteistreenien välissä osallistujat harjoittelevat myös yhdessä itse sopiminaan aikoina ja suunnittelevat treenejä toisilleenkin. Kotiharjoituksia puretaan yhteistreeneissä ja kouluttajan etätuki on käytössä koko kurssin ajan. Varaudu piirtämään treenikarttoja ja analysoimaan harjoituksia.

Yhteistreeneissä keskitytään itsenäiseen etsintätyön vahvistamiseen pääsääntöisesti erilaisten sokkoharjoitusten myötä. Etsintäalueilla työskennellään yhden tai useamman koirakon voimin sekä kartturien kanssa että ilman. Nostoaluetyöskentelyä myös videokuvataan. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen".  Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. 

Kouluttaja: Jenny Koljonen       

4 koirakkoa

Yhden treenikerran kesto noin 3-4 h

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

Jos tavoitteellisempi, itsenäinen harjoittelu yhdessä muun ryhmän kanssa kiinnostaa, lähetä viestiä kouluttajalle. Koulutus järjestetään edellisen kauden aikana tulleiden ennakkotiedustelujen perusteella, mikäli sopiva ryhmä saadaan koolle.