Tunnistusetsintä (ID)

Tunnistusetsintäkoira (ID-jälkikoira) erottelee ihmisten ominaishajut, jotka ovat yhtä yksilöllisiä kuin sormenjälki tai DNA. Koulutettu tunnistusetsintäkoira kykenee etsimään annetun lähtöhajun perusteella ihmisen niin taajamasta kuin maastostakin kaikkina vuodenaikoina. Taitoa voidaan hyödyntää pelastusetsinnässä, mutta tunnistusetsintä ei ole virallinen koemuoto. Epävirallisesti takaamme kuitenkin, että homma koukuttaa koirakon kuin koirakon.

Kysy myös yksityis- ja paritunteja!

Alkeet: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

Jatkot: jenny [ät] jobsfordogs.fi 

TUNNISTUSETSINTÄ 1

- Ihmisten ominaishajujen erottelu

 

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa.

 

Tunnistusetsintä 1 -kurssilla koira oppii tunnistamaan sille esitellyn ihmisen hajun purkkiradalta sekä erottelemaan se muista ihmisten hajuista. Koira oppii etsimään myös annetun lähtöhajun hajuisia esineitä sekä sisätiloista että ulkona asfaltilta. 

Kurssipaikka: Palopellonkatu 1, Kerava, pääosin sisätiloissa.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINTÄ 2

- Tunnistusjäljestyksen alkeet

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 1 tai vastaavat tiedot ja taidot

Koirat oppivat ajamaan jälkeä asfaltilla sekä etsimään jäljellä olevia pieniä esineitä. Harjoittelu tapahtuu isoilla parkkipaikoilla sekä kaduilla Sipoossa ja Keravalla.

1.Maanantaisin 9.3. - 6. 4. & 20.4.2020 klo 18.00 – 19.30

2.Maanantaisin 9.3. - 6.4. & 20.4.2020 klo 19.30 – 21.00

3.Tiistaisin        10. - 31.3. & 14. – 21.4.2020 klo 18.00 – 19.30

4.Tiistaisin.       10. - 31.3. & 14. – 21.4.2020 klo 19.30 – 21.00

5.Maanantaisin   4.5. - 8.6.2020 klo 18.00 – 19.30

6.Maanantaisin   4.5. - 8.6.2020 klo 19.30 – 21.00

Max. 3 koirakkoa/ryhmä

Hinta: 240 euroa/6 kertaa

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

Kurssit alustavasti varattu Tunnistusetsintä 1 -kurssin koirakoille, mutta kannattaa ilmoittautua jonottamaan mahdollisia vapautuvia paikkoja.

TUNNISTUSJÄLJEN PERUSTYÖSKENTELYN VAHVISTAMINEN

– Harjoittelua erilaisissa ympäristöissä.

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot

Tunnistusjäljen yleistäminen erilaisiin ympäristöihin sekä jäljen etsiminen osoitetulta alueelta. Koiran esinemotivaation vahvistaminen, oikean ihmisen tunnistaminen jäljen päässä. Kurssin aikana ohjaaja suunnittelee ja analysoi omia harjoituksiaan kouluttajan avustuksella. Koulutus suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle koirakolle. Erinomainen mahdollisuus jatkaa harrastusta myös heti Tunnistusetsintä 2 -kurssin jälkeen. Koulutus Sipoossa ja Keravalla.

Tiistai 12.5. – 9.6.2020, yhteensä 5 kertaa

1. Ryhmä klo 18-19.30, TÄYNNÄ

2. Ryhmä klo 19.45-21.15, TÄYNNÄ

Kouluttaja: Päivi Romppainen

3 koirakkoa/ryhmä

Hinta 190 euroa/5 kertaa. Jos ryhmissä on tilaa, yksittäiset kerrat 40 euroa.

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

JATKOHARJOITTELU: ETSINTÄTYÖ 

- Kohti itsenäistä etsintätyöskentelyä

 

Koulutuksista vastaa Jenny Koljonen

 

Pääsyvaatimus jatkokoulutuksiin on vähintään Tunnistusetsintä 2 -kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot. Tarkemmat kriteerit löydät kurssikuvauksen yhteydestä. Kysy tarvittaessa lisää: jenny [ät] jobsfordogs.fi   

 

HUOM! Ryhmäkoulutuksiin on tullut joitain siirtoja. Päivitetyt ulkokoulutukset löydät alta. Muutoksista on sovittu osallistujien kanssa sähköpostitse. 

VAPAITA TREENIAIKOJA? Kannattaa kysellä kevään ajan suoraan sähköpostilla: jenny [ät] jobsfordogs.fi

ETSINTÄJATKOT 1

Sokkoetsintää toisen koirakon rinnalla ja nostoharjoituksia

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä.

Kurssin tavoite on rakentaa rutiinia itsenäiseen etsintätyöhön. Joka toinen yhteistreeni on itsenäisempi sokkoetsintäharjoitus ja joka toinen nosto- ja kulmatyöskentelyyn keskittyvä ohjatumpi harjoitus, jossa vahvistetaan koiran tarkkaa keskittymistä nenätyöhön heti suorituksen alusta asti. Koiranohjaajaa tuetaan erottamaan entistä selvemmin, milloin koira on hajulla ja milloin ei, sekä reagoimaan koiran käytökseen niin, että etsintä etenee. Etsintäalueella voi työskennellä samaan aikaan useampi koirakko. Kahden ID-koiran omistajat ovat tervetulleita varaamaan paikan molemmille koirille, mutta eri ryhmistä. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen". 

2: Keskiviikot 13.5. - 3.6.2020

1. klo 18.00 - 19.45, TÄYNNÄ

2. klo 19.45 - 21.30, TÄYNNÄ

3-4 koirakkoa/ryhmä

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Hinta: 155 euroa/4 kertaa. Jos ryhmissä on tilaa: yksittäiset kerrat 45 euroa.

ETSINTÄJATKOT 2     

- Treenipiiri & tukea itsenäiseen harjoitteluun

Pääsyvaatimus: Etsintäjatkot ja/tai Tuplatreenejä. Lisäksi halu ja mahdollisuus sitoutua osallistujien oman treenipiirin harjoituksiin jokaisen yhteistreenin välissä. Etsintäjatkot 2 -koulutus korvaa aiemmat tunnistusetsinnän valmennusryhmät.

Kurssin tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä etsintätyötä ja tuoda rutiinia itsenäiseen treenaamiseen. Yhteistreenien välissä osallistujat harjoittelevat myös yhdessä itse sopiminaan aikoina ja suunnittelevat treenejä toisilleenkin. Kotiharjoituksia puretaan yhteistreeneissä ja kouluttajan etätuki on käytössä koko kurssin ajan. Varaudu piirtämään treenikarttoja ja analysoimaan harjoituksia.

Yhteistreeneissä keskitytään itsenäiseen etsintätyön vahvistamiseen pääsääntöisesti erilaisten sokkoharjoitusten myötä. Etsintäalueilla työskennellään yhden tai useamman koirakon voimin sekä kartturien kanssa että ilman. Nostoaluetyöskentelyä myös videokuvataan. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen".  Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. 

Kouluttaja: Jenny Koljonen       

Lauantait 15.2., 4.4. (SIIRRETTY TO 28.5. klo 18.30) & 16.5.2020 klo 10.30  & torstait 5.3. & 23.4.2020 klo 18.30

RYHMÄ ON TÄYNNÄ

4 koirakkoa

Yhden treenikerran kesto noin 3-4 h

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Hinta: 450 euroa/5 yhteistreeniä & kouluttajan etätuki 

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

 

TUPLAETSINNÄT

- Sokkoetsintää, etsintäkestävyttä ja kartturihommia.

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä

Etsintä on aina yhteistyötä. Tuplatreeneissä jokaiselle koirakolle tehdään kaksi harjoitusta. Tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä työskentelyä, etsintäkestävyyttä ja koiranohjaajan roolia etsintätyössä. Myös kartturin rooli tulee osallistujille tutuksi. Tuplat voivat olla sopiva vaihtoehto myös kahden ID-koiran omistajalle: päivän harjoitukset voidaan jakaa niin, että koirat ovat suoritusvuorossa vain kerran. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen". 

2. Perjantai 17.4. Klo 10.30, TÄYNNÄ

3: Lauantai 18.4. klo 10.30, TÄYNNÄ

4: Perjantai 8.5. klo 10.30, TÄYNNÄ

3-4 koirakkoa/ryhmä

Yhden treenikerran kesto noin 3-4 h

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Hinta: 80 euroa/päivä

Ilmoittautumiset: jenny [ät] jobsfordogs.fi

​PARIPURKIT

- Rauhoittumista ja hajutunnistusta sisätilassa toisen koiran seurassa

Pääsyvaatimus: Etsintäjatkot tai Tuplatreenit

Kurssin tavoite on vahvistaa koiran keskittymistä työn tekoon ympäristötekijöistä huolimatta. Kun koira ei ole suoritusvuorossa purkkiradalla, se opettelee omalle paikalle rauhoittumista samassa pienessä koulutustilassa kuin suorituksessa oleva koira. Hajutunnistusharjoituksia purkkirataa hyödyntäen vaikeutetaan koirien mukaan.

Keskiviikot 22.4. & 29.4.2020, klo 11.00 -12.00, TÄYNNÄ

Hinta 80 euroa/2 kertaa. Jos ryhmissä on tilaa: yksittäiset kerrat 45 euroa/h

2 koirakkoa/ryhmä

Paikka: Koiraamo, Gesterby – Sipoo, tarkat saapumisohjeet kurssikirjeessä

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Ilmoittautumiset yksin tai yhdessä toisen koirakon kanssa: jenny [ät] jobsfordogs.fi

Huomaathan, että jos koiran juoksut sattuvat kurssin kanssa samaan aikaan, se ei valitettavasti voi osallistua sisätilakoulutukseen. Sovitaan tällöin korvauskerroista.

KESÄTUPLAT

- Vanhaa ja uutta jälkeä: treenit peräkkäisinä päivinä

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä

Kesätuplien tavoite on nähdä, miten vanhempi hajuvana vaikuttaa koirien työskentelyyn. Tuplatreenien ensimmäisenä päivänä on itsenäisempi etsintäharjoitus ja toisena ohjatumpi harjoitus, jossa ajetaan yön yli vanhentunut jälki.

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Ensimmäisen päivän treenin jälkeen tehdään jäljet vanhenemaan seuraavaa aamua varten.  Huomaathan, että voit olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Sipoossa/lähiseudulla taajamassa ja/tai maastossa.

1. Ryhmä: to 11.6. klo 19.00 - n. 21.30 & pe 12.6. klo 10-12, TÄYNNÄ

2. Ryhmä: pe 12.6. klo 19 - n. 21.00 & la 13.6. klo 10-12, TÄYNNÄ

Huom! Varauduthan siihen, että jos on kovin lämmin, treenejä siirretään aamulla aikaisemmaksi ja illalla myöhäisemmäksi.

Kouluttaja: Jenny Koljonen

4 koirakkoa/ryhmä

Hinta 80 euroa/ryhmä (2 treenikertaa), jos ryhmässä on tilaa, yksittäiset kerrat 45 euroa

Ilmoittautumiset: jenny [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINNÄN TÄSMÄTUNNIT

- Yksityiskonsultaatiota ja paritunteja

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot

Yksittäiset koulutuskerrat on suunnattu tunnistusetsinnän perusteet jo hallitseville koirakoille. Koulutuksen tavoite on ratkoa jäljestyksen/etsintätyön pieniä tai isompia haastekohtia ja/tai tuoda tukea treenien suunnitteluun ja varmuutta harjoitteluun matkalla kohti koirakon omia tavoitteita.

Täsmätunnit voivat olla hyvä lisä kauden ryhmäkursseille, mutta sopivat myös omatoimisen treenaamisen tueksi. Tunneille ovat tervetulleita myös muut kuin Jobs for Dogsin tunnistusetsinnnän peruskurssit käyneet koirakot: huomaathan kuitenkin, että jos emme ole aiemmin tavanneet, varataan ensimmäiseen koulutuskertaan tupla-aika. Useimmiten koulutus kannattaa lunastaa paritunteina yhdessä toisen koirakon kanssa, mutta osaa haasteista voidaan ratkoa myös yksityiskonsultaationa. Kysy kouluttajalta lisää.

Aika: sopimuksen mukaan arkisin huhti-kesäkuussa sekä syksyllä 2020. Useamman koulutuskerran aikoja parhaiten arkipäivisin kello 11 -17. 

Paikka: Sipoo ja/tai lähialueet, maasto tai taajama

Hinta:
- Yksityiskonsultaatio 75 euroa/1 tunti
- Parituntina (varaus yhdessä toisen koirakon kanssa) 45 euroa/koirakko/1 tunti. Huom! Uudet parituntilaiset: ensimmäiseksi kerraksi varataan tupla-aika, jos emme ole ennen tavanneet.

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Varaus: jenny [ät] jobsfordogs.fi