Tunnistusetsintä (ID)

Tunnistusetsintäkoira (ID-jälkikoira) erottelee ihmisten ominaishajut, jotka ovat yhtä yksilöllisiä kuin sormenjälki tai DNA. Koulutettu tunnistusetsintäkoira kykenee etsimään annetun lähtöhajun perusteella ihmisen niin taajamasta kuin maastostakin kaikkina vuodenaikoina. Taitoa voidaan hyödyntää pelastusetsinnässä, mutta tunnistusetsintä ei ole virallinen koemuoto. Epävirallisesti takaamme kuitenkin, että homma koukuttaa koirakon kuin koirakon.

Kysy myös yksityis- ja paritunteja!

Alkeet: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

Jatkot: jenny [ät] jobsfordogs.fi 

TUNNISTUSETSINTÄ 1

- Ihmisten ominaishajujen erottelu

 

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa.

 

1. Maanantai 2.11. – 7.12.2020 klo 18.00 – 19.30, TÄYNNÄ

2. Maanantai 2.11. - 7.12.2020 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ

3. Tiistai 3.11. – 8.12.2020 klo 18 – 19.30, TÄYNNÄ

4. Tiistai 3.11. – 8.12.2020 klo 19.30 – 21.00, TÄYNNÄ

 

Ensimmäinen kerta 2.11. on molemmille ryhmille yhteinen teorialuento klo 18-20.

Tunnistusetsintä 1 -kurssilla koira oppii tunnistamaan sille esitellyn ihmisen hajun purkkiradalta sekä erottelemaan sen muista ihmisten hajuista. Koira oppii etsimään myös annetun lähtöhajun hajuisia esineitä sekä sisätiloista että ulkona asfaltilta.  Koiran ohjaaja oppii hyödyntämään koulutuksen perusperiaatteita hajutunnistuskoiran kouluttamisessa sekä suunnittelemaan koiran tason mukaisia harjoituksia.

Max. 3 koirakkoa/ryhmä.

Hinta: 280 euroa/6 kertaa (Teoria + 5 käytännön harjoituskertaa). Hintaan sisältyy Tunnistusetsintäkoirat -kirja sekä harjoitusohjeet jokaisen harjoituskerran jälkeen.

Kurssille voi osallistua myös kuunteluoppilaana. Hinta 140,00 euroa, johon sisältyy Tunnistusetsintäkoirat -kirja.

Kurssipaikka: Palopellonkatu 1, Kerava, pääosin sisätiloissa.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINTÄ 2

- Tunnistusjäljestyksen alkeet

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 1 tai vastaavat tiedot ja taidot

Koirat oppivat ajamaan jälkeä asfaltilla sekä etsimään jäljellä olevia pieniä esineitä. Harjoittelu tapahtuu isoilla parkkipaikoilla sekä kaduilla Sipoossa ja Keravalla.

KEVÄT 2021

Tunnistusetsintä 2 -kurssit järjestetään kevätkaudella 2021 maalis- kesäkuun aikana. Kurssit alustavasti varattu syksyn Tunnistusetsintä 1 -kurssin koirakoille, mutta kannattaa ilmoittautua jonottamaan mahdollisia vapautuvia paikkoja.

Max. 3 koirakkoa/ryhmä

Hinta: 240 euroa/6 kertaa

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi 

TUNNISTUSETSINNÄN TEEMAKURSSIT

........

1.TUNNISTUSJÄLJEN PERUSTYÖSKENTELYN VAHVISTAMINEN

– Harjoittelua erilaisissa ympäristöissä

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot.

Tunnistusjäljen yleistäminen erilaisiin ympäristöihin sekä jäljen etsiminen osoitetulta alueelta. Koiran esinemotivaation vahvistaminen ja oikean ihmisen tunnistaminen jäljen päässä. Kurssin aikana ohjaaja suunnittelee ja analysoi omia harjoituksiaan kouluttajan avustuksella. Koulutus suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle koirakolle. Erinomainen mahdollisuus jatkaa harrastusta myös heti Tunnistusetsintä 2 -kurssin jälkeen. Koulutus ensisijaisesti Sipoossa ja Keravalla.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

 

2. ILMAISU KUNTOON

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Koiralla on hyvä etsintämotivaatio.  

Koira oppii ilmaisemaan jäljeltä lähtöhajua vastaavan hajuisen pienen esineen. Koira oppii myös ilmaisemaan vaatekappaleen sekä ihmisen useamman eri hajulähteen joukosta.

Kouluttaja: Päivi Romppainen

 

3. NOSTOT JA ERILAISET ETSINTÄTAKTIIKAT

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Koiralla hyvä etsintämotivaatio ja se osaa työskennellä ympäristöissä, joissa on jonkin verran häiriöitä.  

Koira etsii hajulähdettä isommalta alueelta. Jokaisella kerralla käytetään erilaista etsintätaktiikkaa. Ohjaaja harjoittelee koiran ohjaamista sekä opettelee lukemaan koiransa reaktioita.

Koulutus tapahtuu Sipossa, Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä.

Maanantai 14.9. – 12.10.2020, yhteensä 5 kertaa

1. Ryhmä klo 18-19.30, TÄYNNÄ
2. Ryhmä klo 19.30-21, TÄYNNÄ

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Max. 3 koirakkoa/ryhmä

Hinta 190 euroa/5 kertaa. Jos ryhmissä on tilaa, yksittäiset kerrat 40 euroa.

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

4.HARJOITTELUA HÄIRIÖISSÄ

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot. Koiralla on vahva etsintämotivaatio ja se kykenee työskentelemään keskittyneesti. Koira ei saa pelätä kovia ääniä.

Koulutus Keravan rautatieasemalla ja sen läheisyydessä, missä liikkuu paljon ihmisiä ja erilaisia kulkuneuvoja. Jälki kulkee myös tunneleissa ja rapuissa.

Tiistai 13.10. – 3.11.2020

1. Ryhmä klo 18.00 – 19.30, TÄYNNÄ
2. Ryhmä klo 19.45 – 21.15, 1 PAIKKA

Kouluttaja: Päivi Romppainen

Max. 3 koirakkoa/ryhmä

Hinta 155 euroa/4 kertaa

Ilmoittautumiset: paivi [ät] jobsfordogs.fi

JATKOHARJOITTELU: ETSINTÄTYÖ 

- Kohti itsenäistä etsintätyöskentelyä

 

Koulutuksista vastaa Jenny Koljonen

 

Pääsyvaatimus jatkokoulutuksiin on vähintään Tunnistusetsintä 2 -kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot. Tarkemmat kriteerit löydät kurssikuvauksen yhteydestä. Kysy tarvittaessa lisää: jenny [ät] jobsfordogs.fi   

ETSINTÄJATKOT 1

Sokkoetsintää toisen koirakon rinnalla ja nostoharjoituksia

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä.

Kurssin tavoite on rakentaa rutiinia itsenäiseen etsintätyöhön. Puolet yhteistreeneistä on itsenäisempiä sokkoetsintäharjoituksia, joissa etsintäalueella voi työskennellä samaan aikaan useampi koirakko. Puolet harjoituksista on ohjatumpia nosto- ja kulmatyöskentelyyn keskittyviä jälkiä, joissa koiranohjaajaa tuetaan erottamaan entistä selvemmin, milloin koira on hajulla ja milloin ei, sekä reagoimaan koiran käytökseen niin, että etsintä etenee. Parhaan hyödyn kurssista saa, jos väliviikkoina tekee kotona ainakin yhden jäljestystreenin. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen". Kahden ID-koiran omistajat ovat tervetulleita varaamaan paikan molemmille koirille, mutta eri ryhmistä. 

SYKSY 2020: Kysy varasijoista, jos kurssi on täynnä.

1. Iltaryhmä: Torstait 20.8., 3.9., 17.9. ja 1.10.2020

1. klo 18.00 - 19.45, TÄYNNÄ 

2. klo 19.45 - 21.30, TÄYNNÄ

2. Päiväryhmä: Perjantait 28.8., 11.9., 25.9. ja 9.10.2020

1. ryhmä: klo 10.15 - 12.00, TÄYNNÄ

2. ryhmä:klo 12.00 - 13.45, TÄYNNÄ

3-4 koirakkoa/ryhmä

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Hinta: 155 euroa/4 kertaa. Jos ryhmissä on tilaa: yksittäiset kerrat 45 euroa.

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

TUPLAETSINNÄT

- Sokkoetsintää, etsintäkestävyttä ja kartturihommia.

Pääsyvaatimus:  Etsintäjatkot 1 ja/tai Tuplaetsinnät - koiralla ja koiranohjaajalla on jo monipuolista kokemusta haasteellisemmistakin sokkoetsintätehtävistä

Etsintä on aina yhteistyötä. Tuplatreeneissä jokaiselle koirakolle tehdään kaksi sokkoetsintäharjoitusta. Tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä työskentelyä, etsintäkestävyyttä ja koiranohjaajan roolia etsintätyössä. Osallistujat toimivat tehtävissä myös karttureina. Tuplat voivat olla sopiva vaihtoehto myös kahden kokeneen ID-koiran omistajalle: päivän harjoitukset voidaan jakaa niin, että koirat ovat suoritusvuorossa vain kerran. 

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Huomaathan, että voit välillä olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja voivat vaihdella "metroasemilta metsän siimekseen". 

SYKSY 2020: Kysy varasijoista, jos kurssi on täynnä.

Ryhmä 1: Lauantait 12.9. & 10.10. klo 10.30 > TÄYNNÄ

Ryhmä 2: Lauantait 26.9. & 24.10. klo 10.30 > TÄYNNÄ

3-4 koirakkoa/ryhmä

Yhden treenikerran kesto noin 4 h

Hinta: 160 euroa/2 päivää 

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

TUNNISTUSETSINNÄN TÄSMÄTUNNIT

- Yksityiskonsultaatiota ja paritunteja

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2 tai vastaavat tiedot ja taidot

Yksittäiset koulutuskerrat on suunnattu tunnistusetsinnän perusteet jo hallitseville koirakoille. Koulutuksen tavoite on ratkoa jäljestyksen/etsintätyön pieniä tai isompia haastekohtia ja/tai tuoda tukea treenien suunnitteluun ja varmuutta harjoitteluun matkalla kohti koirakon omia tavoitteita.

Täsmätunnit voivat olla hyvä lisä kauden ryhmäkursseille, mutta sopivat myös omatoimisen treenaamisen tueksi. Tunneille ovat tervetulleita myös muut kuin Jobs for Dogsin tunnistusetsinnnän peruskurssit käyneet koirakot: huomaathan kuitenkin, että jos emme ole aiemmin tavanneet, varataan ensimmäiseen koulutuskertaan tupla-aika. Useimmiten koulutus kannattaa lunastaa paritunteina yhdessä toisen koirakon kanssa, mutta osaa haasteista voidaan ratkoa myös yksityiskonsultaationa. Kysy kouluttajalta lisää.

Aika: aikoja syksylle 2020 varattavissa jälleen elokuun puolen välin jälkeen. Useamman koulutuskerran aikoja parhaiten arkipäivisin kello 11 -17. 

Paikka: Sipoo ja/tai lähialueet, maasto tai taajama

Hinta:
- Yksityiskonsultaatio 75 euroa/1 tunti
- Parituntina (varaus yhdessä toisen koirakon kanssa) 45 euroa/koirakko/1 tunti. Huom! Uudet parituntilaiset: ensimmäiseksi kerraksi varataan tupla-aika, jos emme ole ennen tavanneet.

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

ETSINTÄJATKOT 2     

- Treenipiiri & tukea itsenäiseen harjoitteluun

Pääsyvaatimus: Etsintäjatkot ja/tai Tuplatreenejä. Lisäksi halu ja mahdollisuus sitoutua osallistujien oman treenipiirin harjoituksiin jokaisen yhteistreenin välissä. Etsintäjatkot 2 -koulutus korvaa aiemmat tunnistusetsinnän valmennusryhmät.

Kurssin tavoite on vahvistaa koirakon itsenäistä etsintätyötä ja tuoda rutiinia itsenäiseen treenaamiseen. Yhteistreenien välissä osallistujat harjoittelevat myös yhdessä itse sopiminaan aikoina ja suunnittelevat treenejä toisilleenkin. Kotiharjoituksia puretaan yhteistreeneissä ja kouluttajan etätuki on käytössä koko kurssin ajan. Varaudu piirtämään treenikarttoja ja analysoimaan harjoituksia.

Yhteistreeneissä keskitytään itsenäiseen etsintätyön vahvistamiseen pääsääntöisesti erilaisten sokkoharjoitusten myötä. Etsintäalueilla työskennellään yhden tai useamman koirakon voimin sekä kartturien kanssa että ilman. Nostoaluetyöskentelyä myös videokuvataan. Treenipaikat ovat Porvoo-Sipoo-Helsinki-Vantaa -alueella ja vaihtelevat "metroasemilta metsän siimekseen".  Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. 

Kouluttaja: Jenny Koljonen       

SEURAAVA KOULUTUS MAHDOLLISESTI KEVÄÄLLÄ 2021: Laita viestiä, jos olet kiinnostunut!

4 koirakkoa

Yhden treenikerran kesto noin 3-4 h

Kouluttaja: Jenny Koljonen

Tiedustelut: jenny [ät] jobsfordogs.fi

 

KESÄTUPLAT

- Vanhaa ja uutta jälkeä: treenit peräkkäisinä päivinä

Pääsyvaatimus: Tunnistusetsintä 2. Lisäksi koiranohjaajalla on rutiini erilaisten jälkien tekemiseen (reittikarttojen luku, esineiden laatu ja sijoittelu, aikataulut) ja koiralla riittävän vahva etsintämotivaatio, jotta se kykenee keskittymään ID-jäljen perusteisiin (kohdejäljen nosto, hajuvanan seuraaminen, esineiden ja kohdehenkilön ilmaisu) erilaisissa ympäristöissä

Kesätuplien tavoite on nähdä, miten vanhempi hajuvana vaikuttaa koirien työskentelyyn. Tuplatreenien ensimmäisenä päivänä on itsenäisempi etsintäharjoitus ja toisena ohjatumpi harjoitus, jossa ajetaan yön yli vanhentunut jälki.

Osallistujat tekevät pääsääntöisesti jäljet toisilleen ja toimivat myös kohdehenkilöinä. Ensimmäisen päivän treenin jälkeen tehdään jäljet vanhenemaan seuraavaa aamua varten.  Huomaathan, että voit olla ensimmäinen jäljentekijä, jolloin paikalla olisi hyvä olla noin 10 minuuttia ennen ryhmän aloitusta. Treenipaikat ovat Sipoossa/lähiseudulla taajamassa ja/tai maastossa.

Huom! Varauduthan siihen, että jos on kovin lämmin, treenejä siirretään aamulla aikaisemmaksi ja illalla myöhäisemmäksi.

Kouluttaja: Jenny Koljonen

KESÄTUPLAT TAAS KESÄKUUSSA 2021

Tiedustelutt: jenny [ät] jobsfordogs.fi