Yksittäisten hajujen tunnistaminen

Kaikkien hajutunnistuskoirien kouluttaminen voidaan aloittaa samalla tavalla. Tärkeintä on tietää mitä, mistä ja miten koiran halutaan etsivän. Lisäksi on ymmärrettävä, miten haju käyttäytyy ja tunnettava koulutuksen perusteet. Kurssien tavoite on, että koiranohjaaja kykenee kouluttamaan koiralleen haluamiensa hajulähteiden tunnistamisen ja etsimisen. Alkukoulutuksessa hyödynnetään ns. hajutunnistusrataa. Nose Workin tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

NOSE WORK

Nose Work on kaikille koirille sopiva laji, jota on helppo harrastaa. Kursseilla koira oppii tunnistamaan, etsimään ja ilmaisemaan kolmea eri hajua: eukalyptusta, laventelia ja laakerinlehteä pahvilaatikoista, sisätiloista, ulkoalueilta sekä ajoneuvoista. Lajia voi harrastaa tavoitteenaan kilpailut tai omaksi ja koiransa iloksi. Kursseilla hajulähteenä voi olla myös jokin muu kuin Nose Workissa käytettävät hajulähteet.

Nose Work 1-3 kurssit muodostavat tiiviin kokonaisuuden, jonka aikana koira oppii tunnistamaan kaikki kolme eri hajulähdettä, ilmaisemaan ne sekä etsimään niitä erilaisista paikoista. Kurssikokonaisuus antaa hyvän pohjan lajin harrastamiseen ja omatoimiseen harjoitteluun. Jokainen kurssi on oma kokonaisuutensa. Yhdelle kurssille osallistuminen ei edellytä muille kursseille osallistumista.

NOSE WORK 1

– Hajutunnistuskoulutuksen perusteet. Hajulähteen etsimistä purkkiradalta sekä sisätiloista.

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa.

Koira oppii tunnistamaan eukalyptuksen tai muun halutun hajun sekä etsimään hajulähteen purkkiradalta ja sisätiloista. Ohjaaja oppii hyödyntämään koulutuksen perusteita hajutunnistustyöskentelyn kouluttamiseen sekä suunnittelemaan ja analysoimaan harjoituksia. Soveltuu kaikille koirien hajutunnistustyöskentelystä kiinnostuneille.

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

NOSE WORK 2

- Toisen hajun tunnistaminen. Hajulähteiden ilmaiseminen sekä etsiminen sisällä ja ulkona.

Pääsyvaatimus: Nose Work 1 -kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot.

Koira oppii tunnistamaan laakerinlehden hajun sekä etsimään hajulähteen myös ulkoalueelta sekä ilmaisemaan sen. Ohjaaja oppii huomioimaan tuulen vaikutuksen koiran työskentelyyn, opettelee etsintätaktiikkaa sekä koiran ohjaamista.

Ilmoittautuminen: paivi [ät] jobsfordogs.fi

 

NOSE WORK 3

- Kolmannen hajun tunnistaminen. Hajulähteen etsiminen ajoneuvoista ja pahvilaatikoista.

Pääsyvaatimus: Nose Work 2 -kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot.

Koira oppii tunnistamaan laventelin hajun. Koira oppii etsimään ja ilmaisemaan kaikki kolme sille koulutettua hajua pahvilaatikoista, sisätiloista, ajoneuvoista sekä ulkotiloista.

Ilmoittautuminen: paivi [ät] jobsfordogs.fi

NOSE WORK VALMENNUS

Pääsyvaatimus: Nose Work 1-3 -kurssit tai vastaavat tiedot ja taidot.

Kurssin aikana vahvistetaan ja yleistetään jo opittuja käytöksiä erilaisissa paikoissa, erilaisilla alustoilla ja erilaisten häiriöiden läheisyydessä. Harjoituksissa otetaan huomioon kaikki koe-osiot (laatikot, ajoneuvot, sisä- ja ulkotila). Hajulähteet sijaitsevat eri korkeuksilla. Käytökseen koulutetaan kestoa, ja harjoituksiin lisätään tyhjän tilan etsiminen.

Harjoitukset ovat ohjaajalle ensisijaisesti ns. pimeitä harjoituksia.  Ohjaaja oppii koiran ohjaamista sekä lukemaan koiransa reaktioita.

Kouluttaja: Rita Helander