Diabeteskoirat ja muut tukikoirat

Koulutamme mm. kuulo- ja diabeteskoiria. Lisäksi koulutuksessa on parhaillaan myös epilepsiakoira, jonka tehtävä on ilmaista epilepsiaa sairastavan henkilön tulevat kohtaukset sekä toimia hänen tukenaan erilaisissa arjen tilanteissa.

Toteutamme diabetes- ja kuulokoirien koulutusta myös yhteistyössä Suomen Kuulo- ja tukikoirayhdistyksen kanssa.

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

Oma koira diabeetikon tueksi

Diabeteskoira on koulutettu tunnistamaan ihmisen verensokerin vaihteluita. Haistaessaan verensokerin muutoksen koira ilmaisee sen ihmiselle käytöksellä, joka sille on erikseen koulutettu.

 

Jobs for Dogs opettaa koiranomistajaa kouluttamaan omasta koirastaan itselleen tai perheenjäsenelleen diabeteskoiran omahoidon tueksi. Koiran koulutussuunnitelma on aina koirakkokohtainen. Paras lopputulos saadaan, kun koulutus tähtää tukikoiran työhön pennusta lähtien, mutta koulutus sopii myös aikuisille koirille. Pennun kouluttaminen diabeteskoiraksi kestää noin 1,5 - 2 vuotta. Aikuisen, hyvin sosiaalistetun ja peruskoulutuksen saaneen koiran kouluttaminen kestää noin 0,5 - 1 vuotta.

 

Koiran koulutus tapahtuu pienryhmissä, etäopetuksena sekä itsenäisenä työskentelynä. Myös yksityiskouluttaminen on mahdollista, jolloin kouluttajan kanssa sovitaan koulutuksen muodosta ja etenemisestä. Diabeteskoiran kouluttaminen alkaa aina kouluttajan ja asiakkaan välisellä keskustelulla, jonka pohjalta koulutus räätälöidään vastaamaan asiakkaan tarpeita. Jobs for Dogs koulutti ensimmäisen hypokoiran vuonna 2013. 

 

Pääpiirteissään koulutus koostuu neljästä vaiheesta:

Vaihe 1 – Alkupalaveri – Koulutussuunnitelma, koiran sosiaalistaminen ja peruskäytökset

Vaihe 2 – Hajutunnistus tutuksi -koulutus

Vaihe 3 – Diabeteskoira – Hypo-hajun tunnistaminen, ilmaiseminen ja yleistys

Vaihe 4 – Muut mahdollisesti tarvittavat käytökset

 

Täältä löydät hypokoiria käsittelevän opinnäytetyön (Merkku & Sammela: Hypokoira - Apu arjessa ja diabeteksen hoidossa)

VAIHE 1. ALKUPALAVERI 

Kokonaisuuden kartoittaminen ja koirakkokohtaisen koulutussuunnitelman tekeminen. Ohjeet pennun käsittelyyn, sosiaalistamiseen ja peruskäytösten kouluttamiseen.

Suosittelemme tapaamista jo ennen pennun saapumista kotiin, jos se on mahdollista. Tarvittaessa opastamme myös sopivan rodun- ja yksilön valinnassa.

Pentu- ja käytöskoulutus mahdollisesti muussa koirakoulussa tai yksityisesti. Etsimme teille sopivan vaihtoehdon.

Palaverin hinta 180,00/2 h. Sisältää koulutussuunnitelman sekä koulutusohjeet.

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

VAIHE 2. HAJUTUNNISTUS TUTUKSI  

- Hajutunnistuskoulutuksen perusteet -kurssi

Pääsyvaatimus: Koira osaa odottaa harjoitusvuoroaan autossa. 

Koira oppii tunnistamaan ohjaajan valitseman hajun sekä etsimään hajulähteen purkkiradalta. Ohjaaja oppii hyödyntämään koulutuksen perusteita hajutunnistustyöskentelyn kouluttamiseen. Soveltuu kaikille koirien hajutunnistustyöskentelystä kiinnostuneille. Kurssi on myös osa diabetes- ja epilepsiakoiran peruskoulutusta. Koulutus tapahtuu Sipoossa.

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

VAIHE 3. DIABETESKOIRA

- Hypohajun tunnistaminen, ilmaiseminen ja yleistys

Pääsyvaatimus: Hajutunnistus tutuksi -kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot.

Kurssin aikana koira oppii tunnistamaan ja ilmaisemaan hypohajun purkkiradalta sekä ohjaajasta. Harjoituksia tehdään myös kotona sekä muissa ympäristöissä annettujen ohjeiden ja koulutussuunnitelman mukaisesti. Koulutussuunnitelma tehdään yksilöllisesti jokaiselle koiralle erikseen.

Ryhmäkoulutuksen jälkeen koulutus jatkuu tarvittaessa etäohjauksena sähköpostin välityksellä kunkin koirakon tarpeen mukaan. 

Tiedustelut: paivi [ät] jobsfordogs.fi

VAIHE 4. DIABETESKOIRAN MUUT KÄYTÖKSET

Muiden mahdollisten käytösten koulutus, kuten mehupussin tai lääkelaukun hakeminen kaapista. Nämä käytökset ja niiden koulutus määritellään tarpeen mukaan koirakohtaisesti. Koulutus tapahtuu joko ryhmässä tai yksityisesti.